An ongoing process

Schermafbeelding 2012-12-31 om 11.57.36

Met een toewijding die grenst aan de concentratie van een zen monnik in meditatie hamert Ran Hwang  kleine spijkertjes in hout waarna ze het werk afmaakt door gebruik te maken van elementen uit de mode, bijvoorbeeld knopen en draad. Het maken van deze grote kunstwerken kost tijd en herhaling van handelingen, maar ook het nemen van afstand om te bekijken of het kunstwerk nog wel de juiste kant op gaat.

Zo ook het invoeren van een innovatie, het kost tijd om een voorgenomen verandering te bewerkstelligen. Het nemen van afstand om te bezien of datgene waar je mee bezig bent het gewenste effect heeft, om vervolgens aan te passen of om op de ingeslagen weg in te gaan.

De analyse met betrekking tot een innovatie binnen de eigen school werkt op dezelfde wijze. Eerst bezien wat is het nu eigenlijk waar ik mee aan de slag ga, in mijn geval de Montaigne Project Uren, beschrijven zonder oordeel. Daarna het nemen van afstand, hoe heeft men de initiatiefase benaderd en vervolgens de implementatiefase, hoe wordt de voorgenomen verandering opgepakt door de docenten die ermee aan het werk moeten gaan.  Een kort overzicht geeft wellicht wat meer inzicht in het verhaal waar ik me momenteel mee bezig houdt. Deze keer weer eens in de vorm van een infographic.

Schermafbeelding 2013-01-04 om 20.06.54

Advertenties